VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Čarobni trokut

2020-05-15 Do sada pročitan 774 puta

Fotografije: Rene Karaman, Đurđica Marković i ja

Nebrojeno je mnogo geometrijskih likova, ali ima taj jedan kojeg su ljudi, izvukavši ga iz carstva euklidske geometrije pretvorili u predmet obožavanja i divljenja, pravo božanstvo – trokut! Egipatski trokut sa stranicama 3, 4 i 5, pravokutni indijski trokut sa stranicom 5, Bermudski trokut, bračni trokut, prometni trokut, kuhinjski trokut, masonski trokut, onaj  trokut,...

No postoji i jedan poseban, čarobni trokut kojeg lako pronalazite na zemljopisnim kartama, dvije stranice mu oplakuje more, a treću, sjevernu, čvrsto drži visoravan Ćićarije!

Da, Istra! Čežnja mnogih još od pamtivijeka. Dobro, tada nije bila trokut. Trokut je tek zadnjih jedanaest tisuća godina. Do tada je tek trokutasta, brežuljkasta uzvisina na sjeveru prostrane doline koja završava kod današnjeg Visa.

Današnja je Istra dom dviju vrlo zanimljivih biljnih vrsta, u istraživanje kojih kreće naša mala istraživačka ekipa. Prva je maslina, druga vinova loza!

Mi danas ne znamo kako se zove stari Grk koji na tlo Istre donosi prve sadnice masline i vinove loze. Ne znamo niti kada se to desilo. Pretpostavljamo da je to bilo prije dvije i pol do tri tisuće godina.

Izlazak iz tunela Učka predstavlja ulazak u jedan drugi svijet.

Vodnjan je mjesto na samom jugu poluotoka, a ostaci ljudskih naseobina datiraju iz prethistorije. Ipak, našoj istraživačkoj ekipi nisu cilj gradine i starorimski spomenici već uljara i vinarija Medea. Naš domaćin nam objašnjava kako uljara i vinarija nema ime po moćnoj grčkoj čarobnici Medeji, kćeri kolhidskog kralja Ejeta i njegove žene Ejdije te nećakinje čarobnice Kirke.

Dok se sladimo pršutom i sirom, a ja toćam maslinovo ulje, uživamo i u Medeinim vinima. Malvazija 2019  još je svježa, voćna, mirišljava, razigrana, baš kako i zamišljam pravu istarsku malvaziju. Chardonnay 2019 je iz mladih nasada iz 2013., užitak za one koji vole tu vinsku sortu. Rose 2019 čiju polovicu čini teran, a ostatak repošk, cabernet sauvignon te merlot, izvrsno ide uz jagode!

Posebno moram istaknuti Medea Merlot 2016 s lokacije Punta Greca. Punta Greca je vinograd na samom vrhu Istre, s dvije strane okružen morem što ga čini vrlo zahtjevnim za održavanje, a povremeno, zbog soli, berba i ne uspije, ali kada uspije, e to je onda prava stvar!

 Kad nas krene od ranoga jutra.

 U masliniku. Ovdje možete naći masline stare i do dvije stotine godina.

Istarsko je maslinovo ulje vrlo specifično, ponajviše zato što je to najsjevernije područje gdje masline još uspijevaju. U Medeinim maslinicima na lokaciji Punta Cissana rastu četiri sorte maslina: rosinjola, puntoža te ženska i muška buža).

 Maslinar Edo: „Ne možemo si dopustiti osrednjost. Konkurencija je toliko jaka da samo vrhunski proizvod omogućuje opstanak.“

Od nekoliko vrsta maslinova ulja svakako bih istaknuo lagano gorkasti Aurum, mješavinu koja se svake godine radi od sedam najboljih ulja te sezone.

 Tomek i ja na obali ispred maslinika

 Naša mala istraživačka ekipa u šetnji Fažanom.

 U restoranu Stara Konoba, a iza mene veličanstveni Rade Šerbedžija

 Ogladnjela ekipa na terasi restorana  

 Paleta Medeinih maslinovih ulja

 Morska spiza, od lista i dagnji do kunjki! Kunjke nisam jeo više od četrdeset godina pa me njihov specifični okus vratio u rano mladenaštvo i djetinjstvo.

Put nas vodi dalje, prema Motovunu.

Moram priznati kako su istarske ceste primjerenije vožnji motorom nego kombijem. Možda je to samo subjektivno.

Motovun, gradić na vrhu šiljata brda na kojem se živi već više od 3500 godina, prvi se puta spominje još u doba Kelta i Ilira, a samo ime mu je keltskog porijekla – Montona, što znači „grad u gori“. Nakon pada Venecije 1797. godine, Austrija i Italija izmjenjuju svoju vlast nad Motovunom, završetkom drugog svjetskog rata, 1945. godine pripada Jugoslaviji, a nakon 1991. godine, kao i većina istarskog poluotoka, Republici Hrvatskoj.

 

Motovun u pozadini

Na samom ulazu u Motovun je naša slijedeća stancija – vinarija Tomaz.

Dočekuje nas gazda Klaudio Tomaz, čovjek koji je u svom životu doživio vrlo zanimljivu transformaciju, od mesara u vinogradara i vinara! Negdje 2009. godine odlučuje svoj posao mesara zamijeniti vrlo izazovnim poslom proizvodnje vina, i to vrhunskih vina. Počinje s četiri hektara vinograda koje nasljeđuje od svog djeda, a danas obrađuje 22. Prije četiri godine dodaje i hektar crne malvazije, rijetke sorte u našim krajevima.

 Terasa vinarije Tomaz

 GET-ovac Tomislav Stiplošek dodjeljuje oznaku eno-gastro turističke ponude G.E.T Stars vinariji Tomaz

 Nije jasno sviraju li violinu ili trubu?

 

Tomek za bogatom istarskom trpezom

 Fritaja sa šparogama! Svježe ubranima na livadi iza kuće!

 Originalna boca i originalna etiketa

 Kada nam krene…

 

Lijevo: Merlot koji je svoje odležao u moru!              Desno: Muškat presušene bobice sa zapečenim palačinkama

Mogli bi mi to tako do jutra, ali istraživački tim čeka naporna nedjelja i valja nam poći u Poreč na spavanje.

Nedjelja.

Krećemo put Buzeta, gradića na sjeveru Istre.

Buzeština je naseljena od davnina, o tome govore  prapovijesni ostaci kamenih predmeta iz Golupske jame te Podrebarske i nekih drugih spilja. U brončano doba se doseljavaju Iliri i na vrhovima brežuljaka grade naselja ograđena zidovima. Od 177. g. do 476. g. Buzeštinom vladaju Rimljani. Nakon toga potpada pod vlast Bizanta, u seobi naroda se doseljavaju Slovenci i Hrvati, a u burnoj povijesti se smjenjuju razni vladari, Mlečani, Austrijanci, Francuzi….

 A u pozadini Buzet!

Ono što nas danas zanima je nešto sasvim drugo! Fokus našeg interesa je izrada destilata! Izrada rakija, likera i svih sličnih proizvoda s većim sadržajem alkohola!

 Destilerija Aura

 Lijevo: Nenene, nije scena iz filma „Rat svjetova“                Desno: Gazda Mišel Sirotić

Iako je destilerija Aura najpoznatija po svom Teraninu, u svojoj paleti ima još mnoštvo drugih proizvoda, uključujući i džemove.

 Desno od ulaza možete onjušiti neke od njihovih 25 maceriranih destilata. Maceracija traje šest mjeseci.

U unutrašnjosti kao u muzeju!

 Lijevo: Stara knjiga recepata                                                Desno: Đurđica na originalnoj Vespi

 Cijeli je interijer uređen s puno pažnje i ukusa

 Ulaz u proizvodni dio

 Aparatura za destiliranje kao da je iz nekog davno prošlog vremena!

 Proizvodnja destilata je tehnički vrlo zahtjevan posao. Točno određene temperature i tlakovi su od presudne važnosti

Mašinerija za destilaciju nikoga ne ostavlja ravnodušnim

 Vrhunski proizvodi moraju biti i u vrhunski dizajniranoj ambalaži

 Dućan destilerije Aura u Motovunu

Isprobavamo neke destilate i proučavamo kako idu uz pršut i sireve. Za desert kušamo džemove.

Suma sumarum, moji favoriti su destilat sa bademom i maslinom te džem od smokava!

Istarske nas putešestvije vode nazad u Motovun, treba nešto i pojesti. Ovoga puta odlazimo u sam stari grad.

 Ulaz u Motovun. Ono što ga čini posebnim su u cijelosti očuvane obrambene zidine duž kojih vodi šetnica s predivnim pogledom.

 Kod ulaska u Motovun, osmjeh je obavezan!

Znate li što se nalazi na grbu Istre?

Koza!

Znate li što bi se trebalo nalaziti na grbu Istre?

Tartufi i teran!

E, tartufe i teran ćete naći u motovunskoj Konobi Fakin.

- Marko će napraviti revoluciju s teranom!- kaže mi Tomek, a ako on to kaže, onda će to tako i biti – on će definirati kako teran treba izgledati!

 Unutrašnjost Konobe Fakin

 Marko Fakin nam pokazuje položaje svojih vinograda

 Prvi u nizu, tatarski biftek od junećeg filea

 Uvijek gladne ulične mačke!

 Krem juha od šparoga

 Rimski njoki u umaku od tartufa

 Biftek s tartufima, a s čime bih drugim jeo biftek u Istri?? Molio sam ih da skviči dok ga reže, i takvog sam ga i dobio. Zanimljivo, iako je unutra bio posve sirov, nije iscurila ni kap sukrvice!

 Čokoladne kuglice s tartufima u tiramisu kremi, za prste oblizati!

 Marko Fakin s paletom svojih vina.

Napuštamo magični Motovun i krećemo put Nedešćine, malog mjesta, sela, rekao bih, nedaleko Labina. Taj jugoistočni dio Istre mi je prilično nepoznat, uvijek samo prolazim njime, nikada se ne zaustavljam. I svaki puta kada prolazim kažem sam sebi, ma ovo je mali raj na Zemlji, moraš ga jednom istražiti.

Naći Nedešćinu bez navigatora nije lako. Ali se isplati. Tu je nekoliko malih i uglavnom mladih vinara koji traže svoje mjesto pod suncem. Jedan od njih je vinarija Matiška.

Dočekuje nas cijela familija Krišić!

 Ulaz u dvorište vinarije Matiška.

 Kušaonica s otvorenim kaminom čija namjena nije samo grijanje.

 Medalja koju je dobio pradjed Bojana Krišića kao član posade Carpathie zbog sudjelovanja u spašavanju preživjelih brodolomaca s SS Titanica.

 Bojan Krišić nam govori o povijesti svoje familije i o tome kako je krenuo u vinogradarske i vinarske vode.

 Bojan Krišić s ocem i sinom u svom podrumu, tri generacije vinara!

 Jedan selfi, a iza mene malvazija!

 Otac i sin u svom vinogradu

Uz ombolo sa žara sladili smo se njihovom malvazijom, refoškom i rozeom.

Evo što sam Bojan kaže o povijesti svoje familije i o tome kako uopće dolazi do transformacije njenih članova od pomoraca do vinara:

„Kao ložač i član posade parobroda Carpathia, naš pradjed Mate Kiršić (Matiška) u maglovito jutro proljeća 1912, godine spašavao je utopljenike najpoznatije tragedije u povijesti pomorstva – potonuće Titanica. Tom prilikom odlikovan je časnim ordenom austrijske kraljice. Medalja je dugo stajala na počasnom mjestu u kući obitelji Kiršić, zvanom Matiška, dok se Mate po završetku pomorske karijere posvetio obrađivanju zemlje i oplemenjivanju starih trsi. Više od stoljeća je prošlo od prve bačve, a potomci junaka Matića njegovo pomorsko i podrumarsko nasljeđe pretvaraju u brand istarskog vina s obiteljskom tradicijom, koristeći “krunu” medalje hrabrosti kao bazu za logotip novog vinskog branda.“

U pozno popodne, uz čvrstu odluku kako se tu moramo vratiti, napuštamo zanimljivu familiju Krišić i krećemo put Zagreba.

Najnoviji

Kudin most
2021-08-07
Starigrad Paklenica
2021-07-22
Kosinj
2021-07-20
Jadranska magistrala
2021-05-22
Plitvice
2021-05-02

Najčitaniji

U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Može i bez kavijara
2019-06-29
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.