VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Chopperima po dvorcima

2020-05-30 Do sada pročitan 1239 puta

Kažu da su nezgrapni, neudobni, zamorni za vožnju, ma svašta pričaju o njima, no, meni su oni filozofija vožnje motorom. Sama esencija te ljudske aktivnosti!

Chopperi!

Dobro, neki ove naše choppere zovu i custom motorima, ali svi znamo na kaj mislim. Oni „trbušasti“ s kapljastim rezervoarima, s pravim, nisko postavljenim „sedlom“, s obaveznim bisagama i, po mogućnosti, puno kroma! Na one koje kada zajašite mislite da ste kralj Arthur u pohodu na Jeruzalem, da je vaša ne samo cesta do horizonta, nego i sve one iza njega!

Vozi ih se ležerno, kao da vam je na raspolaganju sve vrijeme ovoga svijeta, cilj putovanja postaje nebitan, bitno je samo putovanje. Nema nervoze, nema žurbe! Jahanje postaje samo sebi svrha. Kao kada Peter Fonda u „Easy Rider-u“ zadnji puta pogleda na ručni sat i baca ga u prašinu. Vrijeme na chopperu ostaje iza vas.

Nas nekolicina zaljubljenika u choppere

Preko FaceBook grupe chopperi.hr okupljam nekolicinu motorista te se te subote nalazimo na benzinskoj pumpi na jugozapadnom izlazu iz grada. U najavljeno vrijeme, nakon kratka brifinga, u discipliniranoj koloni krećemo autocestom put Karlovca, držeći brzinu od nekih 90 kilometara na sat.

Ideja, i najavljena ruta, je od Karlovca Karolinskom cestom do starog grada Novigrada na Dobri.

No, u Karlovcu promašim Marmontovu aleju i tu počinje serija gubljenja i lutanja. Znam da moram doći do groblja, ali ispostavlja se kako na tom potezu postoje barem dva! U jednom trenutku završavamo na makadamu! Zar smo još u Karlovcu? Nekako okrećemo naše mašine i uz nekoliko zastajkivanja i uključivanja Google maps-a pronalazim TO groblje. Začudo, svi su ležerni iako se već pola sata muvamo po uličicama karlovačkog predgrađa.

Karolina nagrađuje upornost i strpljenje. Polako zmijugamo gore-dolje najstarijom planinskom cestom koja u 18. stoljeću, prvi puta nakon propasti Zapadnog Rimskog carstva, povezuje kopnenu i primorsku Hrvatsku. Već ovdje Karolina pokazuje svoje pravo lice – uska cesta bez usjeka s oštrim okukama, bez puno milosti prema putnicima. U jednom trenutku Karolina počinje sa strmim spuštanjem prema rijeci Dobri. Kod najoštrije okuke, na samom grebenu ponad doline, stoje ostatci staroga grada Novigrada!

Ispred starog grada Novigrada na Dobri

Prvi poznati vlasnici novigradskog posjeda su knezovi Krčki Frankopani i to postaju vjerojatno krajem četrnaestog stoljeća te u njihovu posjedu ostaje sve do 1671. Potom mijenja vlasnike, a krajem dvadesetog stoljeća počinje njegova obnova.

Pogled na dvorište sa stepenica kule

Na kuli-osmatračnici

odakle puca pogled na dolinu Dobre!

a na drugu stranu, preko obrambenih zidina, samo je „korak“ do Slovenije.

Karolina se potom spušta do same Dobre, a i mi s njom. Prelazimo stari kameni most što se spominje još 1783., kada je u Novigradu boravio car Josip II. Most je jedan od najstarijih spomenika hrvatske mostogradnje koji je još u upotrebi.

Kava u restoranu u Jarče Polju na Dobri.

U Jarču Polju se Karolina spaja sa cestom D3 koja vodi od Karlovca preko Duge Rese prema Rijeci. Nakon nekih kilometar-dva vožnje skrećemo lijevo na Ž3174, kako se sada zove ta dionica Karoline, prema Vodenoj Dragi i Bosiljevu.

Karolina nastavlja pokazivati svoje lice – uska i bez usjeka, kao da vozite po valovitu moru.  

Bosiljevo, uspavano mjesto izgubljeno na rubu Gorskog kotara, krije pravi biser srednjovjekovne arhitekture! Stari grad Bosiljevo!

Ispred zidina starog grada Bosiljeva

Stari grad Bosiljevo i mi

U dvorištu

Ne može bez raskošnih stepenica!

Kako se moglo desiti da ovakav biser propada?

Lunjamo po dvorcu pažljivo ispitujući čvrstoću podova. Po zidovima se mogu vidjeti tragovi raskoši, no, koliko će još dugo ovako, napušten i zaboravljen, odolijevati zubu vremena?

I tako, dođe vrijeme da se nešto i prigrize. Palimo mašine i dodajemo jednu kratku etapu našoj ruti – Severin na Kupi.

Ispred poznatog fast food restorana u Severinu.

Malo smo se pogostili!

Nedostaje etapa od Bosiljeva do Severina, nju smo dodali u hodu.

Najnoviji

Kudin most
2021-08-07
Starigrad Paklenica
2021-07-22
Kosinj
2021-07-20
Jadranska magistrala
2021-05-22
Plitvice
2021-05-02

Najčitaniji

U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Može i bez kavijara
2019-06-29
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.