VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Starogodišnja vožnja 2017

2017-12-31 Do sada pročitan 1682 puta

Imaćeš ih mnogo, celo jedno leto
Ljubićeš ih mnogo, čuvaj svoje telo
U ponoć biću tu i ljubiću te tad
U ponoć poželi, tvoj Deda Mraz sam ja
Nove Godine zato dolaze
Nove Godine u pravi čas za nas

Imaćeš ih mnogo, igraćeš se njima
ljubićeš ih mnogo, ne daj se baš svima
u ponoć biću tu i ljubiću te tad
u ponoć poželi, tvoj Deda Mraz sam ja

Pjevali su 1983. beogradski U škripcu. Bio je to hit album u maniri novog romantizma, smjera u pop-rock glazbi, popularnog u to vrijeme. Nisam siguran jesu li tada bili svjesni sve filozofske dubine i težine svojih tekstova, no nakon trideset i četiri godine ja jesam! Trideset i četiri godine mi je trebalo da shvatim svu ozbiljnost činjenice kako redovito, neminovno, neizbježno, svakih tristo šezdeset i pet, koji puta i šest dana dolazi ta Nova godina, kako se vremenska brojka na brojaču prostorno-vremenskog kontinuuma poveća za jedan. I nema nazad. Nema povratka. Bar ga mi ne znamo, ne vidimo.

I tako, svake godine slavimo što smo preživjeli tih tristo šezdeset i pet ili šest dana, veselimo se, napijemo, nažderemo, naplešemo, napravimo nešto posebno kako bismo obilježili taj dan, tu noć, taj prijelaz u slijedeću godinu, događaj koji poznajemo samo mi ljudi.

Ljubitelji vožnje motorom, ljudi ih sve trpaju u skup bajkera što baš nije točno jer bajkeri su samo podskup skupa ljubitelja vožnje motorom, taj poseban dan obično žele obilježiti jednom vožnjom. Na motoru, naravno. I nije bitno koliko će to biti kilometara, koliko će trajati, bitno je da se zajaši i nekuda odveze.

Tako se te nedjelje, zadnjeg dana 2017. godine. skupilo nas tridesetak ljubitelja vožnje motorom u velikomlačkoj birtiji Boo bar kako bismo zajednički odvezli tu „obilježavajuću“ vožnju kojim ispraćamo Staru godinu.

Nakon kave i bezalkoholnih napitaka u pravilnoj cik-cak koloni krećemo prema Zagrebu. Road captain – vođa kolone, savršeno odrađuje svoj posao. I tako, disciplinirano dolazimo do Gajeve gdje parkiramo naše ljubimce i odlazimo do jedne od kućica na, ehm… kuhano vino. I poneko pivo.

Tu se razvija kontemplacija o smislu života, dubokim filozofsko-kulinarskim temama, ali i onim sasvim prizemnim, o getribama, gumama, konjima, kubicima i slično.

Odakle uopće slavljenje Nove godine? Jasno mi je da se administrativno nekako mora ustrojiti kalendar, no odakle ta proslava? Stari Egipćani slavili su početak godine na dan izlaska zvijezde Sirius, 19 ili 20 srpnja, Židovima je Nova godina bila na dan „upisivanja čovjekove sudbine“, Babilonci, Perzijanci i Kinezi su slavili Novu godinu na dan proljetnog ekvinocija, u staroj su Grčkoj početak godine također vezivali uz  Sunčevo kretanje, ljetni ili zimski solsticij te uz jesenji ekvinocij, kako gdje. Prvi siječnja, kao početak godine, počeo se uzimati u starome Rimu 153. godine prije naše ere i bio je to dan sveopćeg veselja i slavlja, čestitalo se, dijelili su se pokloni i priređivale bučne svečanosti u čast boga Jana.

Slijedi šetnja gužvovitom Bogovićevom do Cvjetnog pa do Trga.

 

Kod jedne od kućica smještenih na Trgu   ponavlja se scenario iz Gajeve, no primjećujem kako se društvo smanjilo… I sam nakon nekog vremena napuštam društvo uz napomenu da nikada ne čestitam prije nego se događaj desi, pa tako ni Novu godinu. Ponedjeljak će biti pravi dan za to.

 

Dragi moji prijatelji,

 

SRETNA VAM I BERIĆETNA NOVA 2018. GODINA!

Želim vam puno sigurnih kilometara na dva kotača ili na koliko ih se već vozite, a vi pazite što ćete si sami poželjeti – moglo bi vam se i ispuniti!

Fotografije: Renata Cerovski, Zlatko Kezerić i ja

Najnoviji

Kudin most
2021-08-07
Starigrad Paklenica
2021-07-22
Kosinj
2021-07-20
Jadranska magistrala
2021-05-22
Plitvice
2021-05-02

Najčitaniji

U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Može i bez kavijara
2019-06-29
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.