VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Burgeri i popevke

2018-09-13 Do sada pročitan 870 puta

Što imaju zajedničko burgeri i popevke? Na prvu, ama baš ništa! Ali već na drugu ispada kako imaju! Imaju jednu, barem jednu dodirnu točku! Imaju svoj festival! Da, da, i burgeri imaju svoj festival! Evo u Zagrebu se već treću godinu za redom, na Strossmayerovom trgu, održava Burger festival! Zanimljiv, šarolik, uzbuđujući, prepun okusa, mirisa i glazbe!

Burger festival u Zagrebu smješten je na jednom od ljepših gradskih trgova!

Burgeri, kao dio street fooda – ne volim te forsirane tuđice u hrvatskom jeziku, ali nekako mi „ulična hrana“ ostavlja krivi dojam, dakle, ti burgeri već odavna nisu junk food, ako su ikada i bili. Danas su oni prava kulinarska umjetnost, gurmanska znanost, ili obrnuto, veselje i izazov za dobar dio osjetila.

Burgeri, već odavna nisu junk food nego prava gurmanska poslastica spravljena od vrhunskih namirnica!

Shvatili ste – volim burgere, volim street food i ne propuštam priliku probati ih. Ili se ubiti u njima. Uglavnom ovo drugo. Pa kako bih onda propustio poziv carice PR-a, Hane Klain, na otvorenje trećeg zagrebačkog Burger festivala? Nikako!

Predstavnici sedme sile! Foto: Sandro Sklepić

I tako se tog četvrtka, 13. rujna 2018., u sunčano poslije podne, okupilo nas četrdesetak predstavnika medija na Strossmayerovom trgu kako bi osjetili barem dio onoga što će se tamo nuditi u idućih deset dana.

Cupkajući od kućice do kućice za Hanom i grupom, ostajem zatečen maštovitošću kulinarskih stručnjaka pri izradi burgera. Naprosto sve može biti namirnica za izradu tog čuda od prehrambenog proizvoda! Ali baš sve jestivo! Nema ograničenja! Jedino što svi imaju zajedničko je prerezano pecivo između čijih polutki je sadržaj.

Hana, carica PR-a! 

Sve se spravlja pred vašim očima. Ne brinite, oni su pravi mađioničari - gledate ih ali ne biste to mogli ponoviti doma!

BBQ smoker - čudovište od 400 kilograma koje odjednom može ispeći 150 pljeskavica!

Prvo spominjanje nekog burgera – hamburgera datira iz 1758 pod nazivom „hamburška kobasica“ što je značilo da se servira pečena na komadu tostiranog kruha. Nekoliko sličnih jela je u to vrijem popularno u Hamburgu, a neka od njih nosili su sa sobom putnici na brodskim linijama za Ameriku. Odrezak između dvije šnite kruha servira se na brodovima Hamburg America Line negdje 1847. Boston Journal 1884. spominje hamburški odrezak.

No onaj naš poznati hamburger s burgerom između dvije šnite kruha kreira 1900-te u Americi danski imigrant Louis Lassen.

Majstori u akciji!

Namirnice su vrhunske, provjerene kvalitete i pouzdanih izvora. Ne sjećam se kada sam probao ovako dobru kulenovu seku kao u kućici Đurina hiža!

Za mirodije nema ograničenja osim jednog - mora biti vrhunske kvalitete!

Nisu samo sadržaji i izrada maštoviti! Maštoviti su i nazivi!

Kako je tih sto i osamnaest godina tekla evolucija hamburgera u posebnu gastronomsku vrstu, teško bi danas bilo poloviti, no gledajući uratke koje nam donose na degustaciju, posve sam siguran kako je ona bila vrlo burna i dramatična.

Kraft pivo Marzen by The Garden Brewery za aperitiv i spreman sam na avanturu degustacije 18 vrsta burgera koliko su nam organizatori pripremili! Inače, možete birati između sedamdesetak vrsta koliko ih se nudi.

Sljedovi burgera samo pristižu. Od svakog nastojim uzeti komadić, osjetiti njegove čari na nepcu, mirise u nosu. Toliko toga. Govore nam od čega su. Brže bi nabrojali od čega nisu!

Cellar Grill je ponudio jameson burger i kremu crnih tartufa.

Đurina hiža, oni koji u svoje burgere stavljaju najbolju kulenovu seku na svijetu!

Good Food sa svojom kombinacijom...

... ali i najvećim burgerom na festivalu! Pola kile mesa u njihovom THE BOSS-u!

Hana nas moli da ocijenimo svakoga. Ali kako, Hana? Kako? Pa to je kvantna mehanika gurmanluka! Tko to sve može zapamtiti? Okusi, okusi, okusi, jedan bolji od drugoga! Kako ću odrediti najboljeg? Pa SVI su najbolji!

50 A burger champagne bar sa svojom punudom!

Mason burgers sa svojim burgerima. Naravno, ovo je samo dio njihova asortimana!

Želim probati svakog! Hoću li moći? Hoću li izdržati!

The Burger Bar

Hana, obožavam tvoje prezentacije za medije! Carica!

Toto's Burger s vrlo indikativnom parolom!

Ovo je samo za najodvažnije! Mesa i sira kao u priči. Savjet: najbolje se jede prstima!

U jednom trenutku posustajem, u mom probavnom traktu više nema mjesta. Većinu sam probao. Ja moram doći ponovo!

Gotov... Više ne stane...

... ali zato je Đurđica još mogla i ovaj koktel. Samo sam ga liznuo, mrak!

Srećom, Festival traje do 23. rujna, sasvim dovoljno za još koji puta bacit nepce u nesvijest!

Festival uz gurmanske doživljaje nudi i glazbene užitke. Dok uživate u okusima i mirisima burgera, popularni DJ-evi će razveseljavati vaše slušne bubnjiće!

Najnoviji

Na razmeđu svjetova
2020-06-13
Vile rastočke
2020-06-11
Chopperima po dvorcima
2020-05-30
Čarobni trokut
2020-05-15
Priprema motora za sezonu
2020-02-17

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Riana travelmakerica
2018-01-17
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.