VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

S oblacima i burgerima

2019-09-17 Do sada pročitan 968 puta

Fotografije: Đurđica Marković i ja

 

Zalazak je sunca zasigurno najviše fotografiran motiv od kada je Nicéphore Niépce 1826. godine napravio prvu fotografiju. Ta fascinacija zalascima vjerojatno dolazi od žarkih boja koje se tek kratko pojavljuju na nebu stvarajući bajkovitu čaroliju u kojoj je sve moguće. A na večernjem nebu, prošarani spektrom od žute preko narančaste do crvene, od svih oblaka, svakako su najljepši altokumulusi.

Altocumulus Vesperalis

Postoji jedan burger koji stvara identičnu bajkovitu čaroliju kao i večernji altokumulusi! Burger s umakom od tartufa! Za njega valja potegnuti na Zagreb Burger Festival, do Submarine kućice!

Submarine

Obelix burger od junetine iz lokalnog uzgoja sa svježom rukolom, brie sirom, komadićima grilane kruške, grubo sjeckanim orasima i najvažnijim sastojkom – umakom od bijelog istarskog tartufa! Kao boje na večernjim altokumulusima, tako i spektar okusa Obelix burgera stvara neponovljivu čaroliju u kojoj je sve moguće, baš kao noću u Motovunskoj šumi!

Obelix s tartufima

Što reći, sve istarske vile kao da su ujedinile svoje moći kako bi stvorile ovu predivnu deliciju!!

Pojava olujnog kumulonimbusa na nebu nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Cumulonimbus incus

Oblak koji dominira vremenom, upravlja vjetrovima, donosi munje i grmljavinu, s kojim se mogu suočiti samo izabrani! E postoji jedna delicija koja me neodoljivo podsjeća na kumukonimbus! Delicija za izabrane! Za znalce i mesne sladokusce!

Gdje je naći? Pa na Zagreb Burger Festivalu! Kod Rešetke!

Rešetka

Majstor Đuro, vjerojatno mu to nije pravo ime, ali tamo svi spominju Đuru, je pravi majstor od roštilja, a na T-bonu se dokazao!

Majstor "Đuro"

T-bon domaće simentalke, taman grilan kako treba biti, izvana reš, iznutra crven!

T-bone i majstor "Đuro"

Nema tu puno filozofije! Ali vještine i iskustva u grilanju ima! T-bon koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Moćan kao i kumulonimbus. A nas s povišenim postotkom neandertalskih gena baca u trans.

Izvana reš, iznutra skviči dok ga režeš!

Vrckavi oblaci na nebu izgledaju zanimljivo, no, gotovo uvijek najavljuju neveru. Altokumulusi kastelanusi su nepogrešivi pokazatelji i najavljivači oluja.

Altocumulus Castelanus

Burgeri The Gardena su baš takvi! Vrckava okusa i najavljuju gastronomsko nevrijeme – povratak do njihove kućice po još!

The Garden

Smokey Double D je moj izbor. I definitivno je dobar izbor. Vrckava okusa s mnoštvo „sadržaja“, dvija juneća burgera, pecivo od krumpira, domaći umak za roštilj, dimljeni sir, ljubičasti luk, domaći kiseli krastavci s koprom, prava ludnica!

Smokey Double D

Meni su svi oblaci ukras neba, no mnogima su to kumulusi. Zaokružena oblika, pitomi i jasno definirani, predmeti obožavanja jedriličara, kako onih pernatih, tako i onih dvonožnih.

Czumulus Humilis

Takvi su i hamburgeri u kućici Brewbite-a na Zagreb Burger Festivalu.

Brewbite

Ima jedan zanimljiv detalj, jedno bitno svojstvo u njihovu burgeru koji je moj današnji izbor: burger od mesa istarskog boškarina! Istarski boškarin, endemsko govedo koje je gotovo izumrlo, no naporom entuzijasta, čini se kako će ipak opstati.

Brewbite-ov burger s boškarinom

Samim uratkom dominira debeli boškarinski burger, a oko njega mnoštvo dodataka.

Burger s boškarinom

Uvjeren sam da će boškarinski burger postati, ako već nije, predmet obožavanja svih ljubitelja burgera. Ja jesam. Kako volim kumuluse, tako volim i boškarinske burgere.

Svaki dobar obrok mora završiti nečim slatkim.

Izbor slastica u Le Kolaču je fascinantan, između mojih favorita, čokoladnog s višnjama i čokoladnog s okusom tartufa biram prvog.

Le Kolač

Čokolada i višnja, okusi koji kao da su stvoreni jedan za drugog. Podsjećaju me na razigrane ciruse!

Cirrus Fibratus

Altokumulusi lentikularusi su oblaci koji izazivaju veliki interes promatrača. Mi meteorolozi znamo da je njihov „brušeni“ oblik posljedica jakih vjetrova na visini, ali znamo i da oni nisu brušeni, oni su takvi nastali.

Altocumulus Lenticularis

Takvi su i Mangostini kokteli!

Magosta

Ovaj lijevo me je doveo do ekstaze!

Takvo nešto još nisam pio! Morate probati. Kako se zove? Ne znam, odnesite im fotografiju, oni će znati! J

Najnoviji

Kopački rit
2021-10-02
Baranjski fišpaprikaš
2021-09-04
Kudin most
2021-08-07
Starigrad Paklenica
2021-07-22
Kosinj
2021-07-20

Najčitaniji

U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Može i bez kavijara
2019-06-29
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.